Puur en eerlijk eten

Direct van de boerderij

A2A2 Melktap

Wij hebben in onze winkel een melktap waar u overheerlijke rauwe melk kunt tappen. En dit is ook nog eens A2A2 melk! (onder de afbeelding meer uitleg)

U kunt deze melk met een zelf meegebrachte fles vullen bij de melktap, maar u kunt ook bij ons een fles kopen en deze direct vullen. Betalen kan contant of met pin op de melktap. Ons adres: Nieuwe Deventerweg 26 in Raalte.

A2A2 Melk, wat is dat?

Melk bevat eiwitten. Van een bepaald type eiwit (Bètacaseïne) zijn er twee bekende gen varianten, namelijk A1 en A2. De verre voorouders van onze koeien, zeg maar de oerkoe of oeros, hadden alleen het A2 gen. Het modernere A1 gen is eigenlijk ontstaan als variant door de evolutie van de koe. We kunnen dus eigenlijk zeggen dat koeien met het A2 gen het dichtst bij de oorspronkelijke koeien staan.

Tegenwoordig is dus de melk van meeste koeien een mix van het gen A1 en A2. De meeste koeien hebben dan een combinatie, A1A1 of A1A2 of A2A2. Alleen de koeien met A2A2 produceren dus A2A2 (of kortweg A2 melk genoemd). Wij hebben onze koeien laten onderzoeken op deze genen en bieden in onze melktap alleen A2 melk aan. Dit kunnen wij doen doordat wij met een automatisch melksysteem (melkrobot) precies van die koeien de melk apart opvangen.

Wat is het voordeel van A2 melk?

Behalve de genetische verschillen is er geen wetenschappelijk bewijs dat A2 melk beter is. Echter, in de praktijk geven mensen aan dat een deel van de mensen die koemelk niet kunnen verdragen (koemelk intoleratie), wel A2 melk kunnen verdragen.

Dus… behalve het feit dat verse melk lekker en gezond is, kunnen ook meer mensen genieten van onze A2 melk!

© 2024 Puur en eerlijk eten

Thema door Anders Norén